måndag 9 januari 2017

Råd till min dotter

Skrev det här brevet till Sandra till och från under 2015:

Försök till råd till min dotter:
Älskade, fina Sandra

* älska dig själv, inget på denna jord eller i detta liv är viktigare än det. De dagar det är tufft tyck iaf om dig själv. Förlåt dig själv.
Att du älskar dig själv betyder inte att du inte älskar andra, tvärtom det är en sån där skön känsla som sprider och delar med sig och då kommer tillbaka i form av mer kärlek.

* klä dig roligt, jag lovar att du blir gladare och livet därmed mycket roligare. Ytligt? inte ett dugg, ditt inre jag blir lyckligt och snällt. 
Kommer du ihåg din första bakfylla som tonåring nere i Falkenberg? ;)

*Att klä sig roligt har inget med dyrt att göra och inget som är hugget i sten från dag till dag. Handlar mer om att gå efter eget huvud än rådande mode, att va en i mängden är tråkigt och fegt.

* ta ingen skit!!... hör du mig? 
Ingen skit!!! 
Blir det tufft ring mamma eller en god vän.

* men, välj dina strider. Sällan jag håller med någon och då skulle jag/du bråka om rätt och fel samt sista ordet jämt. Livet blir onödigt svårt då... man måste inte ha rätt jämt 

* missa inte en flirt eller sex (förhoppningsvis bra sex) bara för att det inte passar sig! 
Men inte strula runt inte det jag menar. Var för tusan trogen din man. Man gör slut innan man går vidare...
Är du singel och vill så passar det sig!! Fina flickor kan va stygga flickor!
 Flirta är dock bättre för jag är din mamma.... 
det viktiga är att det är du som vill.......
Hångla är bra skit!! 

* vänner är viktigt, det finns en tid för allt och alla, en del finns inte i din närhet jämt men nu för tiden är de inte längre än ett sms, samtal eller mail bort. Var inte för stolt eller för dum för att inte skicka det där sms,et. En del vänner är bara menade att vara där ett tag, just där och då, det betyder inte att de är mindre värdefulla för det men ni ska inte åt samma håll helt enkelt. Ha skitkul med dom nu eller vårda minnet av det ni gjort tillsammans. 

* man kan inte ligga på topp jämt, omge dig med folk som går brevid dig, inte de som stretar, tjatar och drar framåt eller gnäller och håller emot bakåt.
Du måste kunna vara svag, ful, arg, sjuk tillsammans med någon.

* skapa minnen, gör saker!

*Även sånt som gör ont är minnen och gör dig till ditt vuxna jag.

* ibland är man den som älskar mest, det gör ont och är inte meningen att vara. Det är inte värt jobbet. 

* ibland älskar någon dig mer än du kan älska den personen tillbaka. Åh, det här är svårt. Jag har sårat flera för att jag såg klarare än dom att det här har ingen framtid. Gör det snyggare än jag ifall du måste göra det Sandra. Med facit i hand så vet jag det. Att jag gjorde rätt, det gick bra för dom ibland bättre än för mig själv och det var väl det jag ville ge dem en chans till.  Gråtoner och sånt funkar inte för mig. Men du måste som fixa ditt eget recept för lycka på något sätt. Jag vet bara att det är svårt om inte omöjligt att lära sig älska någon bara för att det vore bekvämt, tryggt eller passande.

* det jag kan ångra är de jag aldrig ens gav chansen.
Eller ångra och ångra, det är nog fel ordval. Mer som sången går 
//- jag tänker på dom ibland, dom vars kärlek jag aldrig vann, bara för att jag aldrig hann och aldrig våga.//
Har inte en aning om ifall det är så texten verkligen  går men i mitt huvud är det så.

* fega inte ur, kom ihåg känslan vi hade på höga klackarkursen, du vet hur svårt jag tyckte det var att se på mig själv i den där jättespegeln, nästan motbjudande men två timmar senare flirtade jag, ja du också skamlöst med våra egna spegelbilder och tänk vad alla log och var trevliga mot oss på stan efteråt när vi hade kvar den känslan. Berusade av oss själva. Vilken service vi fick överallt.
Jag önskar att jag hade haft den känslan mer, tyckt om mig själv mer i mitt liv..

* folk kommer att vilja plocka ner dig på jorden, de kommer att lyckas.....
Men bli inte hårdhudad utan kanske mer förlåtande, det handlar oftast mer om dem än om dig. 
Jag har också åsikter om folk men känner inte  att jag måste pracka mina tankar på dem. Å vad Facebookuppdateringar jag gjort som har pikats, rättats eller bara kommenterats drygt. Till vilken nytta tro!? Om jag blir ledsen (och det blir jag fortfarande snart 50 år gammal) gör det den personen lyckligare då tro? Kom ihåg vad Peo alltid säger - du kan aldrig höja din egen status genom att sänka en annan människa.. förvirrande med tanke på hur många han dagligen kallar idiot! Haha tokfan!
 Lär dig sortera är det enda råd jag kan ge dig gällande det. Du kommer märka att det alltid är samma personer som på jobbet, fester, FB, familjen osv ger dessa negativa kommentarer det är när någon av de övriga gör det som du kanske ska va lite lyhörd och fråga vad som gick på tok här.
De där andra de kommer du aldrig att göra nöjda så försök inte ens. Tillbaka till  punkt ett. Tyck om dig själv, allt kommer på något sätt falla på plats av sig själv då.

* måste påpeka att det är en jäkla skillnad på att tycka om sig själv eller att va egenkär och egoist men det fattar du redan det är inte ditt problem.

*bryt hellre upp än att låta dig brytas ned! 

*om jag går bort Sandra så klappa inte ihop utan hedra mitt liv genom att leva ditt. Skratta och älska!! 
Hissa upp flickorna, dra på klackarna, måla på en glad mun och dansa häcken av dig!! Eller kör händerna i något projekt och svär ramsor och skita ner dig i sann mammastil. Du som alltid retar dig på olje, sot, jord och färgfläckar i mitt ansikte.

*pengar misstänker jag någonstans att det är viktigare än jag fattat. Jag har ju aldrig haft några och klarat mig ändå men misstänker att livet kunde varit enklare med.

*studera dig till bättre jobb och akta dig för skulder. Aka gör inte som mamma.

* fall inte alltid för bad boys, det är fan bara kul för stunden. men de andra är ju så tråkiga.. jag vet...
Hitta en egen Peo han är fan som en påse gott o blandat. Sött, salt och surt i en salig härlig blandning.

* visa uppskattning. 
även stora starka män eller vänner för den delen behöver din back-up och ömhet. 

*Var aldrig snål med kärlek till någon som förtjänar den.

* våga älska och tillåt dig bli älskad

* förväxla inte romantik och uppvaktning med blommor och chokladaskar. De har mer med dålig fantasi att göra än romantik. Det är oftast de där små sakerna i vardagen som får ditt hjärta att dunka. Som han inte ens fattar att han gjort.
(Typ Peo då jag sitter och är alldeles rusig för att han gjort något sött för mig - berättar du för någon måste jag döda dig)

* kunskap är bra skit, sluta aldrig lära dig mer, nytt och utvecklas.
Jag har ju inget läshuvud men det har som inget med saken att göra. Praktiska grejer är som lika bra att kunna som att va duktig på pappret.

* du behöver inte va som de andra om du inte vill. Jag är lika road varje gång någon tycker sig ha rätt att kommentera mina livsval/ sätt att att göra saker och ting. De har aldrig tänkt på det där att om jag vore lite mer imponerad av deras livsstil eller tyckte att de verkade lyckliga så skulle jag kanske vilja va mer som dom....men nope..

* lova att mysa och läsa massor med sagor med och för dina barn. Minns alla magiska resor vi gjort tillsammans när du var liten. Och du, gör alla fåniga röster när du läser också..... det är kärlek...

* inser att jag skriver man och han hela tiden när det kommer till relationer. Skit i om det är en hon bara du mår bra. Man blir kär i en människa inte i dennes kön. Men du vet att jag har jäkligt svårt för att använda hen.

* sammanfattning- 
Var du.... dig själv.... äkta.
du är så jäkla bra så det räcker... men var lycklig det önskar jag dig mest av allt.
Att du får känna dig älskad och vara lycklig! 

Puss från mamma MiaInga kommentarer: