torsdag 26 maj 2011

Småländska kroppkakor

Vi gjorde på ca 10kg potatis, 1 del kall kokt

och 2 delar rå mals i en kvarn

den råa potatisen hälls i en handuk i ett durkslag

sveps in och vrids ur ordentligt, det är inget jobb för småtjejer då det är rätt tungt

tillsätt 2 nävar salt

och lika mycket i stora kokgrytan

knäck ner 5 ägg

och ca 6 dl mjöl smeten ska vara fast och inte kladda fast i händerna

blanda om, bara att kavla upp ärmarna och ge sig på smeten

stekt fläsk, lök och kryddpeppar är förberett innan


blöt händerna och platta ut som en stor kaka i handen lägg i fläsket och vik om med potatissmeten

Tada!!! en kroppkaka

vagga ner den i kokvattnet, det är bra om man kan vara två som hjälps åt, då kan en fylla och rulla dem och den andra försiktigt släppa ner dem i vattnet

min mamma kroppkakemästarinnan

när de flytit upp till ytan behöver de ca 15-20 min sjudtid till

Mums !! vi äter dem med lingonsylt, grädde och en klick smör och ett stort glas kall mjölk
Tack för lektionen mamma !!! Ska man lära sig så är det ju lika bra att lära sig av den bästa!

Inga kommentarer: